dinsdag 22 februari 2022

Proeflezen van tekst is net zo belangrijk als het schrijven er van

Proeflezen van tekst is net zo belangrijk als het schrijven er van



    Proeflezen van teksten kan kostbare fouten helpen te voorkomen;

    Je hersenen zijn nu eenmaal ingesteld om gemaakte fouten niet meer te herkennen;

    Goed commentaar van een proeflezer is buitengewoon waardevol.



Doorlezen van je teksten door een kritisch persoon is essentieel

Je schrijft de mooiste teksten? Prima. Dat is geweldig en daar kun je heel veel plezier aan beleven. Maar vinden anderen, bijvoorbeeld de lezers die je met je schrijfwerk op het oog hebt, dat ook? Laat je daarom jouw teksten wel altijd kritisch doorlezen door onbevooroordeelde personen? Want het is vaak verbazend, wat een goede, getrainde proeflezer allemaal uit je teksten vandaan weet te halen. Dingen waar je zelf meermalen overheen gelezen hebt. Waarom? Omdat je niet echt leest wat er staat. Want je brein denkt dat wel te weten en leest het niet echt. Daardoor kunnen fouten tijden lang blijven staan en alleen een ander zal ze direct zien.

Je zult er versteld van staan van wat de proeflezer in jouw teksten aantreft

Dit proeflezen is dus van groot belang. Je zult ervan staan te kijken wat anderen in jouw teksten denken te lezen. Dingen die je helemaal zo niet bedoeld had. Laat staan dat je het daarom zo bedacht en opgeschreven had. Wees voorbereid op veel goedbedoelde kritiek. Laat je niet uit het veld slaan als de kritiek die je krijgt misschien wel eens knap pittig is. Nu raakt die kritiek misschien alleen je ego als je daar gevoelig voor bent. Maar bedenk wel dat het anders gewoon geld zou gaan kosten. En extra kosten die we gemakkelijk voorkomen kunnen, dat kan toch nooit de bedoeling zijn, nietwaar?

En natuurlijk doe je ook iets met het commentaar

Dus laat je teksten gewoon door iemand proeflezen. En doe dan uiteraard iets met het commentaar dat je onvermijdelijk gaat krijgen. Dat commentaar is misschien niet prettig, maar het is buitengewoon waardevol. Het commentaar voorkomt dat je “blind” wordt voor je eigen fouten. Dat je de rariteiten die je zelf geschreven hebt gewoon niet meer ziet. En bedenk, elke schrijver heeft hier last van. Je bent echt de enige niet.

Je tekst zal er duidelijk van verbeteren

De meeste mensen die jouw teksten proeflezen proberen je uiteindelijk te helpen, door te signaleren wat beter, duidelijker en vooral ook eenduidiger en eenvoudiger kan. Want zeker de verkoop tekst kan niet eenvoudig genoeg zijn.

Onderschat nooit het nut van kwaliteit en kwaliteitscontrole

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst en kwaliteit is altijd van groot belang. Belangrijk is dus de de kwaliteitscontrole en daar komt het proeflezen om de hoek kijken. Proeflezen is een bezigheid, die onterecht vaak ver wordt onderschat. Op de website van Team Jetje zijn veel van dit soort tips en suggesties terug te vinden en vaak zijn ze tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten