zondag 20 februari 2022

Met een tussenkop sla je de spijker vaker op zijn kop

 

Met een tussenkop sla je de spijker vaker op zijn kop


    Kopregels en tussenkopregels zorgen voor structuur in een document en maken het mogelijk om snel een tekst te scannen;

    Naast structuur geven die kopregels een grove indicatie waar het artikel over gaat;

    Aanvulling met lijstwerk is vaak wel aan te raden. Ook het werken met lijsten zorgt voor structuur en leesbaarheid.

Waarom zou je lezen als je ook koppen kunt scannen?

Veel mensen lezen een stuk tekst niet echt. Ze lopen er in grote lijnen overheen. Dat doen ze door de kopregels te scannen en hier en daar een paar woorden te lezen. Een dergelijke benadering geeft in het algemeen een grove indicatie waar het stuk over gaat, zonder het tijdrovende lezen van grote lappen tekst. Dat is een belangrijk feit, want we moeten de teksten die we schrijven daar dan natuurlijk wel op inrichten.

Houd rekening met het leesgedrag van mensen

Bij het schrijven van flinke lappen tekst kunnen we al rekening houden met dit leesgedrag van mensen en de tekst van informatieve tussenkopjes voorzien. Het maakt je teksten veel toegankelijker.
En we lopen het risico dat mensen die deze manier van lezen hanteren onze teksten direct links laten liggen, als we ze niet voorbereid hebben met kopjes en lijstwerk.

Werken met lijsten is aan te raden

Ook het werken met lijsten en opsommingen wordt in dit kader sterk aangeraden. Puntsgewijs opgezette lijsten, zorgen snel voor overzicht en structuur in een tekst. Zorg altijd voor opsommingstekens of bullets, zoals die ook wel worden genoemd,

Ook tussenkoppen moeten aan eisen voldoen

Uiteraard moeten onze tussenkopjes net zo goed de aandacht trekken, als de hoofdkop dat moet doen. Werk dus ook hier met zinnen, die niet alleen de aandacht trekken, maar die aandacht ook vasthouden. Daarvoor is het nodig, dat de nieuwsgierigheid van de lezer wordt gewekt, zodat hij verder gaat kijken. Alle theorie die hier en daar te vinden is op het gebied van het ontwerpen van koppen en kopregels werkt in feite ook voor deze tussenkoppen.

Alles bij elkaar moet de lezer overtuigen om verder te lezen

Alle koppen en kopjes bij elkaar moeten er voor zorgen dat de lezer de conclusie trekt dat het stuk voldoende interessant kan zijn om te gaan lezen.

Tot slot

Copywriting is heel belangrijk maar er zijn meer manieren om kunst te promoten. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten